Gresina-kereszt

Gresina-kereszt

A régi falurész déli felén, az egyik családi ház kertjében állt, onnan a tulajdonosok elvitették. Ma a temetőben található, a régi sírkövekből kialakított kiskertben.
A legömbölyített szárvégű, szürke műkőből emelt INRI-feliratos keresztet egy betonalapzaton helyezték el. Korpusza fehérre festett vasból készült: Krisztus jobbra fordított fején barna töviskoronával, testén kék ágyéktakaróval. A dedikáció fölött egy márvány Mária-fej látható.

TelepülésKóvár [Koláre]
Pontos helyszín, címA temetőben a halottasház közelében található.
Készíttető neveGresina család
FeliratA jó Isten dicsőségére és / a szűz Anya tiszteletére / álítatták / GRESINA JÓZSEF / és neje sz. VARGA / ROZÁLIA és két fiuk / 1975. 8. 15.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 67-68. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-gresina-kereszt-2
kovar-gresina-kereszt-3