Fehér-kereszt

Fehér-kereszt

A templomkertben áll a Fehér keresztnek is nevezett feszület, mely a 20. század húszas éveinek elején készült. A kétlépcsős márványkereszt felső részét egy három elemből álló talapzaton helyezték el. Az INRI feliratos, keskenyített szárvégű alkotáson egy vaskorpusz függ. Krisztus kissé jobbra fordított fején barna töviskorona, testén kék ágyéktakaró látható.
A feszületet Cseri István és neje Mézes Antónia, az első világháborúban elesett fiuk, Cseri Vincze emlékére állíttatták 1923-ban.

TelepülésKóvár [Koláre]
Pontos helyszín, címA templomkertben található.
Készíttető neveCseri István és neje Mézes Antónia
FeliratIsten dicsőségére / állíttatta / CSERI ISTVÁN / és neje / MÉZES ANTÓNIA / egyetlen fiuk / CSERI VINCZE / hős emlékére / aki drága életét / áldozta / a hazáért.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 66. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-feher-kereszt-2
kovar-feher-kereszt-3