2024. április 26.

Az Ipoly felé terjeszkedő falurész közelében, a főút mellett áll a toronyszerű, kőből épült harangláb. Ez hasonló klasszicista építmény, mint az ipolyszécsénykei. Alsó szintjén van a bejárati ajtó, a felsőn pedig egy-egy félköríves ablak. A csúcsíves, kereszttel díszített bádogtorony alatt téglalap alakú hangvető nyílások látható, a sarkakat pedig keskeny fasávok díszítik. A hagyomány szerint e harangláb alól is vezetett alagút a kékkői várig, akárcsak a közeli Haradissa vára alól.
A haranglábat 2015-ben újította fel közösen az önkormányzat és az egyházközség. A reggel 6:00 órai, a deles és az este 19:00 órai harangszó innen szól.

TelepülésKóvár [Koláre]
Pontos helyszín, címA falu központjában a főút mellett található.
Készítés időpontjaismeretlen, felújítva 2015-ben
Gondozását felügyelirómai katolikus egyházközség és Kóvár önkormányzata
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 71. *** Gresina Erzsébet, Kóvár polgármester asszonya közlése alapján *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-haranglab-3
kovar-haranglab-4