Kóvári evangélikus temető

Kóvárnak egykor jelentősebb számú evangélikus lakossága is volt. A templommal szembeni evangélikus temetőben még látni néhány szép korabeli nemesi síremléket. 1846-ban ide temették a falu egyik birtokosának, Horváthy családnak fiatalon elhunyt gyermekét is. Csúcsíves, rozettás síremlékére ezt a szöveget vésték: „Hetedik évében hunyt el e tavaszi ibolya, / szülői kebleken ápolt kis Horváthy Ilona. / Bús nefelejcs családjának e sírcsend, béke porának.“
Egy félgömb alakban végződő szomorúfüzes sírkő jelzi az 1873-ban elhunyt tekintetes „Horváthy Gábor úr” nyughelyét. Géczy Ádám kővázát tartó oroszlános címeres síremléke is dacol még az idő vasfogával (1826).
Ide temették a XX. század elején a falu jeles szülöttjét, Kubinyi Ference történészt is.

TelepülésKóvár [Koláre]
Pontos helyszín, címA templommal szemben található, a főút mentén.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 68-69. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-evangelikus-temeto-2
kovar-evangelikus-temeto-3