Kassai-kereszt

Kassai-kereszt

A Kassai-kereszt a falu nyugati részén, a Nagycsalomjára vezető főút jobb oldalán áll. Egykor Cseri-család állíttatta a földjük szélén, de később, mivel házasság útján a terület a Kassaiaké lett, a keresztet is róluk nevezték el. Az INRI-feliratos, díszes kovácsoltvas kereszt egy homokkő talapzaton áll. A legömbölyített szárvégű feszület korpusza ezüstözött vas, alatta ugyancsak ezüstözött babérkoszorú látható.

TelepülésKóvár [Koláre]
Pontos helyszín, címNagycsalomja felé vezető főút jobb oldalán található.
Készíttető neveCseri István
FeliratAz Isten / dicsőségére / és a buzgó hívek / léleképülésére / emeltette / CSERI ISTVÁN / Kóváron 1869
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 67. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-kassai-kereszt-1
kovar-kassai-kereszt-4