Sebestyényi László, plébános, negyvennyolcas követ és nemzetőr sírja

A temetőbe belépve balra találjuk a kovácsoltvas kerítéssel védett sírt, amelyben a széles látókörű pap nyugszik, aki az 1848-as események előtti időszak itteni értelmiségének legradikálisabb képviselői közé tartozott. Nagy elszántsággal támogatta Széchenyi gazdasági törekvéseit. A forradalmi törvények elfogadása után, élve a lehetőséggel, politizálni kezdett. 1848. június 19-én Galántán országgyűlési képviselővé választották. A pesti képviselőházból azonban rövidesen hazatér, hogy megszervezze a nemzetőrséget. Csak azt követően megy vissza Pestre, amikor a hurbanisták szeptember végén elhagyják Nyitra megye északi területeit. 1882. március 20-án halt meg Pesten, és március 23-án temették el Galántán.
Kapcsolódó rendezvény: koszorúzási ünnepség március 15. alkalmából.

TelepülésGalánta [Galanta]
Pontos helyszín, címöreg temető
Készítés céljának ismert okakegyeleti
Felirat Itt nyugszik / Sebestyényi László / galánthai plébános / Ö.V.F.N. / 1814 julius 22–1882 marcius 20.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHol sírjaik domborulnak, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, Összeállította: Görföl Jenő és Kovács László, NAP Kiadó, Dunaszerdahely, 73-74. oldal
galanta-sebestyenyi-laszlo-sirja (2)
galanta-sebestyenyi-laszlo-sirja (3)