Reneszánsz Esterházy-kastély

A reneszánsz kastélyt a 16. és a 17. század fordulóján építette az Esterházy-család. A török veszély miatt várárokkal körülvett kétszárnyas épületet többször átépítették, utoljára a 18. században, amikor barokk-klasszicista stílusjegyeket kapott. Így aztán a reneszánsz mint ragadvány név rajta maradt, de barokk kastélynak is nevezhetnénk. Az ezernyolcszázas évek második felében fokozatosan romlott az épület állaga, később műhelyeket és tornatermet alakítottak ki benne. Az 1970-es években lebontották a kastélyt védő erődítést, és félő volt, hogy az egyedülálló műemlék is hasonló sorsra jut. A műemlékvédők munkájának köszönhetően azonban sikerült megmenteni a kastélyt, amely 1992 óta látogatható. Kiállításokat rendeznek az évszázados falak között, kulturális programok és polgári esküvők helyszíne, valamint itt kapott helyet a Honismereti Múzeum gyűjteményének egy része.

TelepülésGalánta [Galanta]
Pontos helyszín, címEsterházyak utcája - Ulica Esterházyovcov