Kodály Zoltán szobra

Kodály Zoltán Vilmos (Kecskemét, 1882. december 16. – Budapest, 1967. március 6.) háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja, majd elnöke 1946-tól 1949-ig.
Kodály Zoltán szorosan kötődik Galánta városához. Miután apját kinevezték a galántai vasútállomás főnökének, 1885-től 1892-ig lakott a városban. Ennek (is) emléke az 1933-ban Budapesten bemutatott Galántai Táncok című műve. Talán Kodálynak köszönhető, hogy Galánta egyik testvérvárosa éppen Kecskemét, ahol a nagy zeneszerző született.
A zeneszerző szobrát születésének centenáriuma alkalmából 1982-ben avatták fel az Esterházy neogótikus kastélyhoz tartozó parkban.

Kapcsolódó rendezvény: koszorúzási ünnepség a Kodály Napok alkalmából.

TelepülésGalánta [Galanta]