Református lelkészi hivatal (volt Állami Tanitó-képezde)

A lévai református lelkészi hivatal jelenlegi épületét 1873-ben építették. 1911-ig tanítóképző működött benne. Akkor vásárolta meg a lévai gyülekezet a Magyar Királyság kormányától, s miután felújította, gyülekezeti és iskolai célokra használta. Átadására 1912. május 8-án került sor, amelyen jelen volt gróf Tisza István, a dunántúli egyházkerület főgondnoka.
1945-ben államosították, megszűnt a helyi református hatosztályos elemi iskola működése és a református óvoda is bezárt. Az 1990-es évek második felében peres úton kapta vissza a gyülekezet az épületet, amelyben a rendszerváltozás előtt és utána is a lévai kisegítő iskola működött.
Az egyházközség 2000-ben gimnáziumot alapított, ennek székhelye 2015-ig a lelkészi hivatal volt. Az épületben működik a lévai református gyülekezet lelkészi hivatala, valamint a barsi egyházmegye esperesi hivatala. 2015-től a Károli Gáspár Református Egyetem BTK mentálhigiénés felnőttképzésének helyszíne. Emellett a Kittenberger Kálmán nevét viselő helyi cserkészcsapat is itt kapott irodát, ahol csapatépítő rendezvényeiket tartják.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címSzent Mihály utca 2430/38. - ulica Sv. Michala 2430/38.