Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. március 5.

Gróf Esterházy János lévai emléktáblája

Gróf Esterházy János lévai emléktáblája

A lévai Esterházy-tábla felállítására alakult lévai Emléktábla Bizottság még 2012. április 26-án egyfordulós, nyílt pályázatot hirdetett a mártír politikus domborműves emléktáblájának tervezésére és kivitelezésére.
A pályázat beküldésének határideje 2012. május 30-a volt. A bizottság egyhangúlag megszavazta, hogy Szatmáry Péter munkáját fogadja el.
A kiírásban szereplő méretek technikai adatai 110 cm x 60 cm, anyagválasztása guatemalai zöld márvány (a tábla) és a bronz rátétek (dombormű és a betűk) kontrasztjára épül. A kő hideg zöld színe kiemeli a bronz meleg, vöröses színét, tehát komplementer színek. Az egész emléktáblát négy csavar rögzítené a gimnázium udvar felőli homlokzatának falához, melyeket az Esterházy család történelmi címerével díszített bronz gombok takarnák el.
A dombormű és a betűk művészi megformálásánál Szatmáry Pétert festői hatás vezérelte, amely kellőképpen kifejezte az ábrázolt személy életének és áldozatvállalásának drámai végkifejletét. Olyan hatásra törekedett, amely az ecsetvonásszerű kialakításának köszönhetően légiesen könnyed, de mégis katartikus hatású. Ez a formabontóan festői megfogalmazás, harmonikusan együtt él a márványtábla klasszikus római formájával. Idézetül a „nem lehet helye a lemondásnak„ (az idézet Esterházy Jánosnak a Szlovákiában maradt magyarsághoz intézett egyik kiáltványából származik)jelszót választotta, amely tökéletesen kifejezi a mártír politikus életfelfogását és tanítását.
Az emléktáblát 2014. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján avatták fel, amit a helyi Czeglédi Péter Református Gimnázium homlokzatán helyeztek el.
Az ünnepélyes avatáson részt vett Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet alelnöke, Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke, dr. Molnár Imre történész, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és még sokan mások.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésLéva [Levice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.220383, 18.602002
Pontos helyszín, címLéva Széchenyi utca (ma Szent Mihály utca) 2430/38. - ulica Sv. Michala 2430/38.
Készítés időpontja2014
Készíttető neveEmléktábla Bizottság
LétrehozóSzatmáry Péter, szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratGróf / Esterházy / János / "nem lehet helye / a lemondásnak" 1901 - 1957
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://felvidek.ma/2013/05/a-levai-esterhazy-janos-emlektabla-bizottsag-kozlemenye/ *** http://watson.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=2397:grof-esterhazy-janos-emlektablajanak-felavatasa-leva-2014-junius-4&catid=37:default
Rövid URL
ID22392
Módosítás dátuma2018. december 14.
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (1)
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (3)
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (4)
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (5)
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (6)
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (7)
leva-grof-esterhazy-janos-emlektabla (8)

Hibát talált?

Üzenőfal