Kárpát-medencei Református Középiskolák XVII. Találkozójának kopjafája

A lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium adott otthont 2012. július 8. és 12. között a Kárpát-medencei Református Középiskolák XVII. Találkozójának. A rendezvényen 38 intézmény közel 180 képviselője vett részt. A vasárnapi nyitó istentiszteleten ünnepi köszöntőt mondott Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki elsősorban a kisebbségi létben élő fiatalokhoz szólt. Meglátása szerint ők jóval nehezebb helyzetben vannak, mint anyaországi társaik. „Nincsenek könnyű helyzetben semmilyen szempontból. Nagyon sokszor szórványvidéken vannak ezek az iskolák. A szórványlét minden problémájával szembesülniük kell” – mondta ünnepi köszöntőjében hozzáfűzve: az anyagi problémák nemcsak az oktatási, hanem az egyházi intézményeket is fokozottan sújtják, az állami támogatás sincs egyértelműen megoldva. „Nagyon sok nehézséggel kell megküzdeni, épp ezért fontosnak tartom, hogy legyenek ilyen találkozók, ahol a tanárok, diákok összejöhetnek” – tette hozzá. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szerint a 7 felvidéki református oktatási intézmény léte és megmaradása az állami normatív finanszírozás miatt úgy a múltban, mint napjaikban is bizonytalan. Rámutatott: a nagyobb létszámú állami iskolák több forrásból is igényelhetnek állami támogatást, míg a kisebb egyházi iskolák és intézmények csupán normatív támogatásban részesülnek. ”Így nagyon vergődve, és elég nagy keservekkel küszködve tartottuk fenn, és tartjuk fenn mind a mai napig egyházunk iskolai intézményeit” – közölte a püspök.
A négy napos találkozó alatt bemutatkoztak a Kárpát-medence református egyház-kerületei, előadás hangzott el a barsi egyházmegye történetéről és a református egyházművészetről. A résztvevők megemlékeztek a Dunántúli Református Egyházkerület megalakulásának 400. évfordulójáról is. A Kárpát-medencei református középiskolák találkozója kopjafaállítással, zárónyilatkozattal és istentisztelettel zárult.
A kopjafa a lévai református lelkészi hivatal udvarán található.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címSzent Mihály utca 2430/38. - ulica Sv. Michala 2430/38.
Készíttető neveKárpát-medencei Református Középiskolák XVII. Találkozója
FeliratSzívvel és lélekkel / Kárpát-medencei / Református / Középiskolák / XVII. Találkozója // "Az én népem / lesznek, én pedig / Istenük leszek. Egy szívet és egy / utat adok nekik, / hogy engem féljenek / mindenkor, / és jó dolguk / legyen nekik is, meg utódaiknak is. // Örök szövetséget / kötök velük, / nem fordulok / el tőlük, / jót teszek velük, / és olyanná / teszem szívüket, / hogy féljenek engem, / és ne hajoljanak / el tőlem. / Örömmel teszek jót / velük teljes szívemmel / és lelkemmel, / és véglegesen / elültetem őket ebbe / a földbe." / Jer 32, 38 - 41 // Léva / 2012
Gondozását felügyelireformátus egyház
leva-kopjafa-reformatus (2)