Baross Gábor domborműve és emléktáblája

Léva főterén az ún. Kálvin-udvar sarkán található egy kicsiny 33×29 cm-es Baross Gábor dombormű. Baross Gábor 1857 és 1861 között Léván, az ún. kisgimnáziumot a piaristáknál végezte. Majd 1891 nyarán hivatalos látogatást tett Léván, meglátogatta egykori iskoláját, a piarista gimnáziumot is. Diákkori lakhelye falán, a Zöldkert utcában emléktábla emlékezett rá. 1999. május 9-től a Kálvin-udvar sarkán domborműves emléktábla hirdeti Léva város híres diákjának emlékét.
Az emléktábla mellett egy fehér márványtábla is található. A felirata (sajnos nagyon halványan látszik): 1857-1861 LÉVA VÁROS VOLT DIÁKJA

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címLéva Kossuth tér (ma Hősök tere) 2. - Levice Námestie hrdinov 2.
Készítés időpontja1999. május 9.
LétrehozóCsányi Szabolcs, képzőművész
Feliratdombormű: Baross / Gábor / Vasminiszter / 1848 - 92 // márványtábla: 1857-1861 / LÉVA VÁROS VOLT DIÁKJA
leva-baross-gabor-dombormuve (3)
leva-baross-gabor-dombormuve (4)