Máriássy István honvéd huszár főhadnagy, alispán, Léva polgármesterének sírja

Máriássy Ferenc földbirtokos és Kocsis Mária fia. Született 1831-ben, joggyakornok. Nőtlen. 1848 októberében beáll a 16. (érsekújvári) honvédzászlóaljhoz. Őrmester, 1849. februárjában hadnagy, alakulata létszámában és Simonffy őrnagy nagyváradi dandárparancsnok segédtisztje. Május 31-én visszahelyezik zászlóaljához. Július 1-jén főhadnagy a 9. Miklós huszárezred létszámában és parancsőrtiszt Lenkey János tábornok mellett. 1867-től földbirtokos Óhajon, járási főgyámmá, 1878-ban megyei főjegyzővé választják Bars megyében. 1885-től Bars megye alispánja, 1892-től Léva polgármestere. A megyei honvédegylet tagja. Meghalt Léván, 1901. október 27-én.
Sírhelyét a Gorilák szlovák házaspár vásárolta meg, és emléktáblájukat az eredeti sírkő alsó részére erősítették, eltakarván az eredeti sírfelirat alsó részét.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címkatolikus temető
Készítés időpontja1901 után
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratNEMESFALVAI ÉS BATIZFALVAI / MÁRIÁSSY ISTVÁN / 1848/49. HONVÉD HUSZÁR / FÖHADNAGY, / BARSVÁRMEGYE NYUG. / ALISPÁNJA, / LÉVA VÁROS POLGÁRMESTERE, / 1831 - 1901 // GORILÁK IVAN / MANŽ. TERÉZIA // ULRICH JÓZSEFNÉ / SZ. FORGÁCS MARGIT / 1897 - 1962 / ULRICH JÓZSEF / 1893 - 1968