Ibos István és Zsámbok Piros, nagybalogi hagyományőrzők síremléke (Balogvölgy)

Vitéz Ibos István Kopasz és felesége, született Zsámbok Piros a népdalgyűjtők és népi hagyományok gyűjtőinek segítői és kincsestárai voltak. Balogon gyűjtött népdalokat Kodály Zoltán is. Az Ibos Istvántól begyűjtött anyagok egy része Budapestre a Néprajzi Múzeumba kerültek. Ág Tibor is gyűjtött náluk.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címReformátus temető, a templomkerítés északi oldala.
Készíttető neveözvegye és fia
FeliratIbos István / 1895.IX.19 1968.XII.26 / gyermekük / Ibos István / 1921.V.13 1923.IV.28. / Ibos Istvánné / sz. Zsámbók Piroska / 1902. I.25 / Ha véget érek én is hozzád ide térek / Ez emléket állitatta bánatos özvegye és fia. / A szeretet a síron túl is elkisér.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkPál Dénes: Balogvölgy múltja és hagyományai (36. oldal), megjelent 2012-ben a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete fennállásának 10. évfordulóján / Asztalos Olívia könyvtáros elbeszélése nyomán, aki a községi hivatal munkatársaként részt vett a temető felmérésében.
nagybalog-ibos-istvan-zsambok-piros (2)
nagybalog-ibos-istvan-zsambok-piros (3)