Nagybalogi vitéz Koós Győző hadnagy, hősi halott síremléke (Balogvölgy)

Koós Győző magyar királyi honvédhadnagy, a nagy ezüst vitézségi érem, hadiékítményes harmadosztályú katonai érdemkereszt és a német vaskereszt tulajdonosa. Koós Győző a sárospataki általános tanítóképző intézetnek volt jeles növendéke s az 1915-ik évben, mint zászlós, jeles tanítói oklevelet szerzett. Koós Győző apja tanító, bátyja lelkész volt.
1916. június 8-án, az északi harctéren Ostroviec mellett a volhyniai harcokban egy éjjeli roham alkalmával, amikor századát rohamra vezette, szuronydöféstől hősi halált halt. Bajtársai ideiglenesen Cholmban temették el június 10-én. Testét hazaszállították s Balogon helyezték örök nyugalomra 1917. május 13-án, Csabay Pál helyi református lelkész temetési beszédének elhangzása után.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címReformátus temető
FeliratItt nyugszik / Koós / Győző hadnagy / a vitézségi érem tulajdonosa / élete 22-ik évében / hősi halált halt az / északi harctéren / 1916 jún 8-án / és atyja / Koós István
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkPesti Hírlap 1916. június 17. / Pesti Hírlap 1916. október 29. / Vasárnapi Ujság 1916., 45.szám / Érdekes Újság 1917. január 28. / Sárospataki Református Lapok 1917.7.22.
nagybalog-koos-gyozo-hadnagy (2)
nagybalog-koos-gyozo-hadnagy (1)