Szepesházy Kálmán, nagybalogi mecénás síremléke (Balogvölgy)

Dr. Szepesházy Kálmán (1919-2008)
Balogon született és 10 éves koráig élt itt. Apja a Coburg-Koháry uradalom erdőmérnöke volt. A Prágai Károly Egyetemen tanult, mint geológus a Magyar Földtani Intézet főmunkatársa volt. A Felvidékről Budapesten tanuló fiatalokat istápolta. Lakhatást biztosított nekik, amíg nem találtak kollégiumot, kosztolta őket, sőt még zsebpénzt is adott nekik. A balogi református templom renoválására 230 000 koronát adott, ennek emlékére az egyházközség táblát helyezett el a templomban. A Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetének egy millió forintot és ezer dollárt adományozott, amit a szervezet a 2002-2007 között megvalósuló alkotótáborokra fordított. Ezen szervezet örökös tiszteletbeli elnökévé választotta. A budai Rózsadombon lévő lakásának árát a rimaszombati Simonyi Alapítványra hagyta, és egy millió forintot adott a Szentpéteri Alapítvány létrehozására. Mindezek ellenére ne gondolja senki, hogy ő egy gazdag ember volt. Egy egyedül élő átlagember volt, akinek az szerzett örömet, ha adhatott. Egyedüli kívánsága az volt, hogy Balogra temessék el.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címKatolikus temető
FeliratSzepesházy Kálmán / 1919-2008 / Béke poraira
Gondozását felügyeliPál család, Nagybalog
ForrásinformációkPál Dénes: Balogvölgy múltja és hagyományai (37. oldal), megjelent 2012-ben a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete fennállásának 10. évfordulóján
nagybalog-szepeshazy (2)
nagybalog-szepeshazy (3)