Koós István, nagybalogi kórusalapító, tanító síremléke (Balogvölgy)

Koós István tanító sokoldalú tudással rendelkezett, de erre sose volt büszke. A gyerekeket megtanította az alapokra, az egymás iránti tiszteletre, a hitre, a hazafiasságra, és még a kultúrára is nagy gondot fordított. Kántortanító létére megalapította a négyszólamú kórust, mely majd minden temetésen részt vett, de világi énekeket is tanított. Férfikórusról van szó, de idővel feleségeiket és kedveseiket is beavatták a közös munkába, mert a kórus már kultúra szervezetté alakult, ami azt jelentette, hogy kultúra-rendezvényeket is tartottak, színdarabokat adtak elő, sokszor még vendégszereplést is vállaltak. Koós tanító úr még jelvényt is csináltatott részükre. A jelvényt nagyon büszkén viselték a kórustagok.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címReformátus temető
FeliratItt nyugszik / Koós / Győző hadnagy / a vitézségi érem tulajdonosa / élete 22-ik évében / hősi halált halt az / északi harctéren / 1916 jún 8-án / és atyja / Koós István
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkAsztalos Olívia könyvtáros elbeszélése nyomán, aki a községi hivatal munkatársaként részt vett a temető felmérésében. / Pál Dénes: Életem korképe (7. oldal), megjelent 2017
nagybalog-koos-istvan (1)