Gyöngyösi István emléktáblája

Az emléktáblát Nagybalog község önkormányzata készíttette 2006-ban az akkori polgármester Dana Cochová ideje alatt. Ezidáig nem volt hely a a kései magyar barokk irodalom költője munkásságának méltatásának emlékére, aki 1668-ban Balog várának kapitánya volt. Az emléktábla a helyi művelődési intézet falára lett elhelyezve.
A Csemadok Nagybalogi Alapszervezet által rendszeresen szervezett, koszorúzással egybekötött Gyöngyösi István emlékezés helyszíne.  Minden esztendő július 24-én Gyöngyösi emléknapot rendez az egykori várkapitány emlékére. A Gyöngyösi kultusz ápolásaként már hagyományossá vált a Gyöngyösi István nyomában az ifjúsággal című emléktúra Balogvár tövében.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
GPS48.443047, 20.118792
Pontos helyszín, címAz alapiskola közelében, a művelődési intézet falán található az emléktábla, Fürdő utca
Készíttető neveNagybalog község önkormányzata
LétrehozóKiss Norbert kőfaragó
Készítés céljának ismert okaemlékhely létrehozása
FeliratGYÖNGYÖSI ISTVÁN / (1629 - 1704) / A kései magyar barokk irodalom / költőjének emlékére, aki 1668-ban / Balog várának kapitánya volt. / Na pamiatku básnika staršej maďarskej / barokovej literatúry, ktorý bol / kapitánom Blžského hradu v roku 1668. / Veľký Blh 2006 Nagybalog
Gondozását felügyelia község önkormányzata
ForrásinformációkPál Gabriella, Nagybalog