Gyalokay László református lelkész, esperes, helyettes püspök sírja

A sírkertben két sírkő található: Gyalokay László (1864-1952) református lelkész, esperes helyettes püspöké, és fia Gyalokay Dezső (1901-1988) okleveles mérnöké, királyi m. tanácsosé.

Gyalokay László Nemesócsán kezdte és fejezte be rendes lelkipásztori szolgálatát, 1896. március hó 16-tól 1942. október 1-ig, azaz 45 évig. Volt körlelkész, segélyosztó bizottság jegyzője, egyházmegyei tanácsbíró, 1 évig  egyházmegyei pénztárnok, egyházmegyei főjegyző, lelkészértekezleti elnök, 1923-1933-ig a komáromi egyházmegye esperese, egyházkerületi tanácsbíró, egyházkerületi főjegyző 17 évig.
Első felesége (a komáromi származású Várbogyai Antal Mária) meghalt Nemesócsán 1929. június 25-én. Másodszor is megnősült, feleségül vette Mikes József nemesócsai jegyző özvegyét, Zágoni Bajcsy Juliannát, 1931. május 5-én.
Gyalókay László ref. lelkipásztor 1943-ban megkapta a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét, amelyet vitéz Nagy Nándor főispán, a komáromi ref. egyházmegye gondnoka a kormányzat megbízásából adott át.
A főispán beszédében visszatekintett a gyászos kisebbségi sorsra, megrázó színekkel ecsetelte a magyarság pusztulását, felsorakoztatta az elnyomó hatalom elnemzetlenítő politikájának eszközeit, s rámutatott arra, hogy a felekezeti iskolák kapuja volt az a legerősebb érckapu, amelyet hiába döngetett a magyarság torkát szorongató ellenséges vasmarok, s a kitűntetett őrálló vezetése alatt álló egyházmegye 48 egyházközsége közül egy sem adta fel iskoláját, hanem óriási áldozatok árán a magyar jövő biztosítása érdekében fenntartotta. Hogy ez sikerült, főként Gyalókay László tb. esperes érdeme, aki szilárd megingathatatlanságával, pásztori bölcsességével mindig át tudta hidalni azokat a nehézségeket, s a gyülekezet áldozatkészségének igénybevételével teljesíteni tudta azokat a követelményeket, melyeket az akkori hatalom iskolapolitikája sokszor erőnk felett megkívánt.

Gyalokay Dezső 1901. május hó 21-én született, királyi főmérnök, minisztériumi osztálytanácsos volt Budapesten a Földművelésügyi Minisztérium Birtokpolitikai Osztályán.

TelepülésNemesócsa [Zemianska Olča]
Pontos helyszín, címreformátus temető
LétrehozóMAHR
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratGYALOKAY LÁSZLÓ / NEMESÓCSAI REF. LELKÉSZ / ESPERES H. PÜSPÖK / 1864 V. 6. – 1952 V. 10. / ÉS NEJE VB. (várbogyai) ANTAL MÁRIA / 1866 VI. 3. – 1929 VI. 25. ÁLDÁS PORAIKRA! // MAHR // GYALOKAY DEZSŐ / OKL. MÉRNÖK / KIR. M. TANÁCSÖS / * 1901. V. 20. + 1988.VIII. 8. / ÉS NEJE / GYALOKAY DEZSŐNÉ / * 1899. XI. 4. + 1988. IX. 8.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhungaricana.hu: Erdélyi Pál, felsőgelléri lelkipásztor, Dunántúli Protestáns Lap – 54. évfolyam – 1943. * Kránitz Zsolt (szerk.): „A késő idők emlékezetében éljenek…” A Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi önéletrajzai, 1943