A második világháború áldozatainak emlékműve

Több településen úgy örökítették meg a zsidó mártírok emlékét, hogy újonnan állított vagy pedig a második világháború áldozatainak nevével kiegészített, első világháborús emlékművekre került rá az ő nevük is. Ezt a megoldást választották például a bodrogközi Nagytárkányban, a csallóközi Csicsón vagy Nemesócsán és több más helyen is. A nemesócsai emlékművet „a református, a római katolikus, az evangélikus és az izraelita hitközség szertartásai szerint szentelték fel, illetve áldották meg”.
Az emlékmű három boltíve közt helyezkedik el az áldozatok neveit tartalmazó három márványtábla, melyek tetején eredetileg egy bronzalakzat volt, s amelyet elloptak.

TelepülésNemesócsa [Zemianska Olča]
Pontos helyszín, címHősök tere, az első világháborús emlékművel szemközt.
Készítés céljának ismert okaa háborúban elesettek emlékére
FeliratIN MEMORIAM / 27 név / 1941 – 1945 / 27 név // IN MEMORIAM / 26 név / 1941 – 1945 / 26 név // IN MEMORIAM / 26 név / 1941 – 1945 / 26 név
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkL. Juhász Ilona: Neveitek e márványlapon… A háború jelei (adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Fórum Kisebbségkutató Intézet, 2010