Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. február 1.

Forró László igazgatótanító sírja

Forró László igazgatótanító sírja

A Komáromi Líceum és Tanítóképző Intézet diákja, a második világháborúban, Németországban munkaszolgálatos, a háború befejeztével angol hadifogságba esett. 1946-ban sikerült a fogságból hazajutnia, de sajnos tanulmányait nem folytathatta.
Mint csehszlovákiai menekült, Magyarországra szökött, ahol tanulmányait a Pápai Állami Tanítóképző Intézetben folytatta. 1948-ban visszatért szülőföldjére, ahol fáradságot nem ismerve – hozzálátott az eddig csak szlovák iskolák mellett, megszervezni a magyar nyelvű párhuzamos osztályt. Ez az elhatározása sikerrel járt, vezetése alatt 1949. január 3-án megnyílhatott egy magyar osztály a szlovák iskola mellett Lakszakállason, 60 tanulóval. A szlovák iskola mellett Nemesócsán is létesült magyar tanítási nyelvű osztály 1949. szeptember 1-től Szabadi János tapasztalt és gyakorlott pedagógus, később igazgató vezetésével.
Lakszakállasról Nagymegyerre, majd Nemesócsára került. 1953. szeptember 1-től a magyar tanítási nyelvű Nyolcéves Középiskola igazgatója lett Nyárasdon. Saját kérelmére 1955. szeptember 1-től Nemesócsán, a magyar tanítási nyelvű Nyolcéves Középiskolára helyezték át. Egészen nyugdíjaztatásáig ezen az iskolán működött, ahol 1966. szeptember 1-től 16 évig az iskola igazgatója volt.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésNemesócsa [Zemianska Olča]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.81057, 17.86910
Pontos helyszín, címkatolikus temető
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető nevecsalád
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratITT NYUGSZIK / MGR. FORRÓ LÁSZLÓ. PROM. PED. / 1926 – 2009 / ÉS NEJE / FORRÓ LÁSZLÓNÉ / SZÜL. SZABADI IZABELLA. PROM. PED. / 1923 – 1995 / GREDO IN VITAM AETERNUM
Gondozását felügyelicsalád
ForrásinformációkForró László nyug. igazgató-tanító: Visszatekintés 50 év távlatából…, Az alapiskola évkönyve / Fekete Irén, Nemesócsa
Rövid URL
ID12274
Módosítás dátuma2016. március 29.
Forró László igazgatótanító sírja
Forró László igazgatótanító sírja

Hibát talált?

Üzenőfal