A Galambos család sírkápolnája és sírkertje

A régi katolikus temetőben található kápolna eredetileg romantikus stílusban épült a Galambos-család sírkápolnájának a 19. század második felében.
A sírkápolnában a fiatalon elhunyt Galambos Izabella nyugszik. A kápolna mögötti sírkertben galamboki Galambos István és felesége galamboki Galambos Ilona nyugszanak. A sírkő hátsó oldalán Dravetzky Sándorné galamboki Galambos Gizella nevét vésték fel, akit Budapestről szállíttattak a családi sírboltba, hogy ott helyezzék örök nyugalomra.
A Komáromi Lapok, 1921. március 16i számában közölt hír:
özv. Vinai-Dravetzi Dravetzky Sándorné sz. Galamboki Galambos Gizella úrhölgy élete 41. évében elhunyt. A megboldogultat, aki előkelő megyei földbirtokos család sarja, négy árvája és özvegy édes anyja özv. Galambos Istvánné gyászolják, Kajdacsy Pál gyógyszerész és Gál Rezső ógyallai állami főállatorvos sógornőjüket veszítettek el a korán elköltözőben, akit e hó (1921. március ) 17-én d.e. 11 órakor fognak Kossuth-téri lakásán beszentelve Nemesócsára szállíttatni és a családi sírboltban örök nyugalomra helyezni.

TelepülésNemesócsa [Zemianska Olča]
Pontos helyszín, címkatolikus temető
Készítés időpontja19. század második fele
Létrehozóa kápolna építője ismeretlen, a sírkövet készítette: Réthy Győr
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / galamboki / GALAMBOS / István / meghalt 1906. február 6-án / életének 56-ik évében. / GALAMBOKI / GALAMBOS / ISTVÁNNÉ SZÜL. GALAMBOKI / GALAMBOS ILONA / 1860 - 1933. Áldás poraik felett. // VINAI DRAETZI / DRAVETZKY / SÁNDORNÉ / SZÜL. GALAMBOKI / GALAMBOS GIZELLA / 1878 – 1917. // Réthy Győr. // Galambos / Izabella / szül 1871 Okt 31. / megh 1889 Máj 6. / Boldogok a kiknek szívek / tiszta mert ők az Istent / meglátják / Máté ev. V S.
ForrásinformációkKomáromi Lapok, 42. évf. 1921. március 16.