Alsócsicsói Nagy Nándor családi sírkertje

A sírkertben Nagy Antal (1845 – 1922) nemesócsai birtokos, megyebizottsági tag és fia Alsócsicsói Nagy Nándor (1881 – 1953), valamint öt testvére (Nagy Vilmos, Vilmos, Antal, Sarolta, Vilma nyugszanak.

A Komárom vármegyei család, 1650-ben kapott címeres nemeslevelet, amely 1716. szeptember 15-én megerősíttetett. A nemességet Komáromban hirdették ki és 1872-ben ismét igazolták. A család Alsó-Csicsón ezen kívül Alsó-Gelléren és Nemes-Ócsán volt birtokos. Tagjai közül Antal nemesócsai birtokos, megyebizottsági tag és fia Nándor.
Nagy Nándor 1881-ben Nemesócsán született, a Pozsonyi Ágostai Hitvallású Evangélikus Líceum elvégzése után szülei a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémiára küldték tovább. Később földbirtokosként Nemesócsán modern mintagazdaságot hozott létre és közéleti szereplést is vállalt, többek között öt éven át volt Komárom megye főispánja. A nemesócsai kúrián példaértékű gazdálkodást folytatott.

TelepülésNemesócsa [Zemianska Olča]
Pontos helyszín, címreformátus temető
LétrehozóRéthy, Győr / Komáromi K. és társa, Komárom
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratALSÓCSICSÓI / NAGY NÁNDOR / 1881 - 1953 / ÉS NEJE / DÁVIDHÁZY ILONA / 1896 - 1966 / I-Mózes 48:21. / Ján. ev. 5:24 // Itt nyugszik az Úrban / öt testvér / Nagy Vilmos (megh. 1878), Vilmos megh. 1880), Antal megh. 1890), Sarolta (megh. 1888), Vilma (megh. 1902) // NAGY ANTAL / 1845 - 1922 / ÉS NEJE SZELLE KATALIN / 1854 - 1940 // Réthy, Győr / Komáromi K. és társa, Komárom
Gondozását felügyeli-
ForrásinformációkBorovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai / Kulcsár Sz. Zsuzsanna: A nemesócsai kúria gazdája, Nagy Nándor, KT Könyv- és Lapkiadó Kft. (Komárom), 2005