Az első és 2. világháború és a holokauszt emlékműve

Párkányban az 1994-ben felavatott a két világháború áldozatainak állított köztéri emlékmű (fekete gránittal borított, nagyméretű kaput formázó) őrzi a helyi zsidó áldozatok emlékét is.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
GPS47.79791, 18.72554
Pontos helyszín, címA sétáló utca végében található parkban, annak Duna parti oldalán áll az emlékmű.
Készíttető nevePárkány városa
LétrehozóSzilágyi Tibor
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratPRO MEMORIA / 1914–1918 1939–1945 / MESTO ŠTÚROVO MIESTNYM OBETIAM DVOCH SVETOVÝCH VOJEN A HOLOCAUSTU / PÁRKÁNY VÁROSA A KÉT VILÁGHÁBORÚ ÉS A HOLOCAUST PÁRKÁNYI ÁLDOZATAINAK // 1914 -1918 / 104 név // 1939 - 1945 / 108 név // szlovák szöveg / "ÁLDJÁTOK AZ URAT, MERT... / MEGGYÓGYÍTJA A MEGTÖRT SZÍVÜEKET / ÉS BEKÖTI SEBEIKET" (ZSOLTÁROK 147 / 1-3) / héber szöveg // 1939 - 1945 / 9 név // 1939 - 1945 / MENÁ RODÍN / A CSALÁDOK NEVEI / 117 család neve / POČET OBETÍ / AZ ÁLDOZATOK SZÁMA 333
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkL. Juhász ILona: neveitek e márványlapon..., a háború jelei (adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Fórum Kisebbségkutató Intézet, 2010 / www.kozterkep.hu