Legionaristák tömegsírja

A párkányi 1919-es csata magyar, cseh és szlovák áldozatainak közös emlékjele a régi temetőben található.
Párkányban nézeteltérések voltak a legionáriusok és áldozataik emlékművét illetően, azonban végül konszenzusra jutottak. A 6 magyar vörös katona és a 12 legionárius sírját a temetőben egyaránt rendbe hozták, és a megbékélés jegyében az eredetileg a legionáriusok emlékére még az első világháborút követően állított emlékkőre a Szlovák-Magyar Baráti Társaság egy közös, magyar–szlovák nyelvű emléktáblát helyezett el 1999. V. 30 án a Párkányért vívott harcok 80. évfordulóján.

A tömegsír túlsó részében a Párkányban 1932-ben meghalt Zerzoň Josef őrnagy sírja található.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
GPS 47.79741, 18.72026
Pontos helyszín, címrégi temető
Készítés időpontja1919, 1999
Készíttető nevea párkányi legionaristák szervezete, a Szlovák-Magyar Baráti Társaság
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratEzek az áldozatok köteleznek bennünket / szlovákokat, cseheket, magyarokat / arra, hogy közösen igyekezzünk / az egyesült Európába, amelyben / a területek elhódítása értelmét veszíti / és a Duna mindkét partján élőket / békében összeköti. / 1999 V. 30 án a Párkányért vívott harcok 80. évfordulóján / a Szlovák-Magyar Baráti Társaság // 9 magyar katona neve és 9 legionista neve // a magyar szövegnek megfelelő szlovákul írott szöveg // PADLÝM HRDINUM / R. 1919.
Gondozását felügyeliSzlovák-Magyar Baráti Társaság
ForrásinformációkPro memoria. Himmler György beszélgetése Jozef Slabákkal, a párkányi Szlovák–Magyar Baráti Társaság társelnökével. Párkány és Vidéke – Štúrovo a okolie, 1999. április, 3. p.