Podlupszky Mihály sírja

Garamkövesden született. 1943-ban a Szent Imre Gimnáziumban, Esztergomban érettségizett. Sokoldalú, tehetséges, több irányban nyitott emberként ismerték, aki egyebek mellett imádott, és tudott is fényképezni. Ő volt a faluban a ‘fotós’, akinek volt fényképezőgépe, és értette is a mesterséget. Ha hívták, szívesen elment fotózni családi eseményeket, ünnepeket, évfordulókat. De saját maga számára is fotózta a környezetében zajló történéseket, érdekelték az emberek, akik között élt, a korszak, amelyben élt. Felhasználva tehetségét élt a ehetőségével, hogy egy ritka bensőséges, sokszínű fotóanyagot készítsen egy viszonylag zárt közösség életének közel egy évtizedéről. Javarészt az 1950-es években készültek a Felvidéken, néhány faluban a Garam alsó folyásához közel, Kicsind, Garamkövesd, Bajta, Helemba községekben. Esküvők, keresztelők, egyházi és kommunista ünnepek, névnapok, elsőáldozók, karácsonyok, igazolványképek, névnapok, mezőgazdasági munkák, bányászok, útépítés, méhésztalálkozó és szövetkezeti gyűlés stb. témákban.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Pontos helyszín, címa régi temetőben található
Készítés időpontja2011 után
FeliratPodlupszky Mihály / 1923-2011 / Podlupszky Anna / sz. Angyal / 1922-2000
Gondozását felügyelia család
ForrásinformációkPodlupszky Mihály családja Párkány, Kovács Tamás Kürt * Hajnal László Endre (antropológus, regifotok.hu szerkesztője * http://www.szimbiozisnapok.antroport.hu/program.php?aktprog=589