Sebők Zsigmond emléktáblája

Sebők (Sternfeld)  Zsigmond (Párkány, 1861. szeptember 22. – Budapest, 1916. június 4.) író, hírlapíró, a magyar gyermekirodalom klasszikusa; ő teremtette meg Dörmögő Dömötör, Zebulon és Dorka, Róka Miska, Malac Misi feledhetetlen alakjait. Az alföldi élet és a tanyák világa mély benyomást tett rá, melynek hatása irodalmi működésén is tetten érhető. Több mint 30 gyerekkönyve jelent meg. Legnagyobb sikert elért művei a Mackótörténetek (később Dörmögő Dömötör).

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Pontos helyszín, címFő utca
Készíttető nevePárkány és vidéke Kulturális Társulás és Párkány városa
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratEbben a városban született és élte gyermekkorát / a magyar ifjúsági irodalom jeles alakja / SEBŐK ZSIGMOND / Párkány, 1861. szept. 22 - Budapest 1916. jón. 4 / szlovák szöveg / Állíttatta a Párkány és vidéke Kulturális Társulás / és Párkány városa 1998-ban.
Gondozását felügyeliPárkány és vidéke Kulturális Társulás és Párkány városa
Forrásinformációk-