Janiga János síremléke

Janiga János síremlékét a Szlovenszkói Vadászati Védegylet párkányi csoportja állíttatta a 31 éves párkányi erdőkerülő szerencsétlen, halálos kimenetelű balesete után, amelyről az Esztergom társadalmi lap eképpen számol be 1930-ban:
“Halálos szerencsétlenség a párkányi lövőversenyen. A Szlovenszkói Vadászati Védegylet párkányi csoportja pünkösd vasárnapján agyaggalamblövőversenyt rendezett, amelyen több, mint 70 lövész vett részt. A nagy érdeklődéssel kisért verseny szomorúan végződött. Kovacsik József szolgabíró — aki egyébként nem tagja a vadászati egyletnek — lövéshez készült, miközben fegyvere véletlenül elsült és a lövés egészen közelről lágyékon találta Janiga János 31 éves párkányi erdőkerülőt. A szerencsétlen embert súlyos sérüléseivel autón
azonnal az esztergomi Kolos-kórházba szállították, ahol mindent megkíséreltek megmentésére. A seb azonban, amelybe ruhafoszlányok is jutottak, inficiálódott, a betegen a vérmérgezés jelei mutatkoztak, úgyhogy Janiga egyik lábát tőből le kellett vágni. Ez sem segített s a szerencsétlenség áldozata harmadnapra kiszenvedett. Holttestét Párkányba szállították és hatósági boncolás után nagy részvét mellett temették el. A halálos szerencsétlenség ügyében a hatósági eljárás megindult.”

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Pontos helyszín, címaz öreg városi temető
Készítés időpontja1930 után
Készíttető neve Szlovenszkói Vadászati Védegylet párkányi csoportja
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratA kötelesség teljesítés / méltó jutalmául állíttatta / JANIGA / JÁNOSNAK / a párkányi vadvédegylet / helyi csoportja
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkEsztergom, Keresztény politikai és társadalmi lap. XXXV. évfolyam, 106. szám. Péntek, 1930. június 27 (http://library.hungaricana.hu/hu/view/Esztergom_1930)