Szent Imre plébániatemplom

Az 1701-ben épült barokk templomot gróf Esterházy Imre (1663-1745) esztergomi érsek építtette Árpád házi Szent Imre herceg tiszteletére. A templom későbarokk stílusban épült. Eredetileg csak egy hajója és alacsony tornya volt. A szentélyben volt a főoltár, felette olajfestményen a templom védőszentje Szent Imre. A templom hajójában a szószék és a Fájdalmas Szűzanya és Jézus Szíve mellékoltárok voltak. A templomnak kőböl épült hat változatú orgonával ellátott kórusa volt. Az Esztergom Vízivárosi plébániához tartozott. Első adminisztrátora Hidassy János volt, aki 1699-1703-ig muzslai plébános volt.
Simor János érsekprímás kiszélesítette és felújította a templomot. Két oldalhajóval bővült, ezekbe lett áthelyezve a két mellékoltár is. Erről tanúskodik a főbejárat felett elhelyezett latin felirat: JOANNES CARDINALIS SIMOR AMPLIAVIT ET RESTAURAVIT AD 1878.
Orosch János, 1993-1999 között párkányi adminisztrátor és dékán, 1999-2004 között plébános szolgálata alatt a templomot az orgonával együtt teljesen felújíttatták, templom Szent Imrét ábrázoló főoltárképét is restaurálták.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Pontos helyszín, címSzent Imre tér
Készíttető nevegróf Esterházy Imre
Létrehozóismeretlen
FeliratJOANNES CARDINALIS SIMOR / AMPLIAVIT ET RESTAURAVIT / AD 1878. // Turris. quae per bellum furiens / a. D. 1944 -45. diruta erat, / liberalitate Fidelium / Parkanyensium / a. D. 1946. restaurata est.
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
ForrásinformációkBorovszky Samu dr.: Esztergom vármegye. Országos Monografia Társaság. Bp., é.n. [1908] * Katolikus lexikon II. Szerk.: Bangha Béla S. J. Magyar Kultúra kiadása. Bp., 1931. * http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,388,0,0,1,0 * http://sturovo.fara.sk/