Sobieski János lengyel király lovasszobra

Sobieski János lengyel király 1683 szeptemberében Lotharingiai Károllyal fényes győzelmet aratott a Bécset ostromló török sereg felett, majd októberben vereséget mért az oszmánokra Párkánynál, és napokkal később felszabadította Esztergomot.

A Limes-Anavum Regionális Kulturális Társulás közadakozásból négy évig gyűjtötte a 33 millió forint értékű műhöz szükséges pénzt. Nyilvános gyűjtésből, pályázatokból, a 2011-ben tragikusan elhúnyt lengyel A. Przewozník (emlékének a társulás állíttatott a szoborparkban egy emlékkövet), Esztergom városa, J. Čaplovič akkori szlovák kormány elnöke, Veresegyház városa, Párkány városa, az MKP, a Bélai Kastély, hazai és magyarországi önkormányzatok, magánszemélyek adakozásából épült meg az emlékmű. Az emlékmű része a szobor melletti kőtömb is, a nagyobb támogatók jegyzékével. Az avatáson három nemzet (szlovák-magyar-lengyel) magas rangú vezetői voltak jelen, csakúgy mint egyházfők. Az avató ünnepségen Csáky Pál, a kormány alelnöke, J. Čaplovič és Zenon Kosiniak Kamysz lengyel honvédelmi államtitkár mondtak beszédet. Az átadáson Párkány polgármestere nem vett részt.
Az emlékmű avatásának alkalmából két napos ünnepség keretében került sor egy nemzetközi konferenciára, melynek anyaga könyv formában is megjelent A szabad Közép-Európa múltja és jövője  címmel (A. Przewozník emlékére). A könyv 2014-ben megjelent szlovák és lengyel nyelven is.

Évente októberben a Párkányi csata évfordulóján koszorúzást tart az emlékműnél az építtető polgári társulás, amelyen minden alkalommal részt vesz az esztergomi önkormányzat ill. civil szervezetek képviselői is. A Városi Művelődési Központ 2014-ben első alkalommal szervezett program keretében koszorúzott, de a koszorúzásokon magyar- lengyel és szlovák államtitkárok is részt vettek. Évről-évre több lengyel turista is virágot, zászlót helyez el a szobornál. Minden év szeptemberében lengyel motoros zarándokok is leróják tiszteletüket királyuk előtt, koszorút és gyertyát gyújtanak a szobornál.

A parkban azóta több lengyel-magyar jellegű emlékművet is állítottak, így “Sobieski- szoborparknak” nevezik, amely a lengyel magyar összefogás jelképévé vált.

2010. szeptember 1-jén avatták fel a Lengyel menekültek emlékkövét és a katyni repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Andrzej Przewoźniknak is emlékkövet állítottak. Przewoźnik a sokat szenvedett lengyel nemzet történettudatának ápolását, a nemzeti emlékezet ébrentartását tartotta elsőrendű kötelességének. Ennek érdekében kezdeményezője és vezetője volt a Lengyelország és más országok, köztük a hazánk területén hősi halált halt lengyel katonák emléke ápolását szolgáló katonatemetők és emlékművek építésének, felújításának.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
GPS47.799606, 18.724762
Pontos helyszín, címSobieskeho 364/12, 943 01 Štúrovo; A katolikus templom mögötti téren látható. A sétáló utca Duna felőli oldalától Nána felé az "öregfürdőnél" a fő út jobb oldalán.
Készítés időpontja2008 október / 2010. szeptember
Készíttető neve Limes Anavum Regionális Kulturális Társulás, Párkány
LétrehozóGyőrfi Lajos szobrászművész, Bácsi Lajos kőfaragó, Varga Imre bronzöntő, Püspökladány
Készítés céljának ismert okaA párkányi csata 325. évfordulójának emlékére.
FeliratJAN III / SOBIESKI / "VENIMUS VIDIMUS / ET DEUS VICIT" / "Sobieski (III.) János. Lengyelország királya, Európa megmentője. / Ezen a helyen, 1683. október 9-én vívott győztes csatát, amely elvezetett Magyarország és a megszállt területek török uralom alóli végleges felszabadításához."
Gondozását felügyeliVárosi Hivatal Párkány, miután a szobrot a Társulás egy adománylevélben a városnak ajándékozta.
ForrásinformációkA szabad Közép-Európa múltja és jövője kiadvány, Dániel Erzsébet, Nána