Az 1. világháború hősi halottainak emlékoszlopa

Az emlékoszlopot az első világháború harcterein szerzett sebesülések és hadifáradalmak következtében Komáromban hősi halált halt és itt nyugvó 950 katona emlékezetének állíttatta a Komáromi Római Katolikus Egyházközség, 1921-ben.

TelepülésKomárom [Komárno]
Pontos helyszín, címA katolikus temetőben található.
Készíttető neveKomáromi Római Katolikus Egyházközség
Létrehozóismeretlen
FeliratAZ / 1914 - 1918 ÉVI VILÁGHÁBORÚ / HARCTEREIN SZERZETT SEBESÜLÉSEK / ÉS HADIFÁRADALMAK / KÖVETKEZTÉBEN / KOMÁROMBAN HÖSI HALÁLT HALT / ÉS ITT NYUGVÓ / 950 KATONA EMLÉKEZETÉNEK / ÁLLÍTOTTA A KOMÁROMI R. KATH EGYHÁZKÖZSÉG / 1921 // TÁVOLI HARCTEREK FÁRADT VÁNDORAI / AKIK KÜZDÖTTETEK A HAZA OLTALMÁNAK VÉDELMÉÉRT / ÉS MEGHALTATOK SZERETTEITEKTŐL TÁVOL EGY / BOLDOGABB JÖVŐÉRT ÁLMODJÁTOK EZ / ENYHET ADÓ IDEGEN FÖLDBE CSENDES / BÚS ... ÁLMAIT NYUGODJATOK / BÉKÉBEN // EGY KÖNNYET EJTS ÉS TÉPJ / EGY SZÁL VIRÁGOT / VÁNDOR KI NÉZED ITT E SIROKAT / MEGVÁLTANI SZERETTÉK / VOLNA A VILÁGOT / LAKÓIK HOGY AZ EL ... / BOLDOGAI ... / olvashatatlan // HAZÁTOK HITT S TI SZÓTLAN MENTETEK / ELHAGYVA NŐT, ANYÁT ÉS GYERMEKET / S KIS HAZÁTOK TITEKET SOKAT LÁTOTT / A HONÁI ... ÉS A BECSÜLET / SIRIG KISÉRI EL A HÖSÖKET / EMLÉKETEK LEGYEN SZENT ÉS MEGÁLDOTT