Klapka György komáromi szobra

A város hős védőjének emlékére és tiszteletére 1896. november 15-én avattak szobrot a komáromiak. Alkotója Róna József volt. E naptól kezdve a szobor március 15-i megkoszorúzása volt a legnagyobb ünnep a városban. Az első Csehszlovák Köztársaság idején nem koszorúz(hat)tak a komáromiak. 1939–44 között ismét jelentős ünnep volt március 15-e. 1945 őszén a csehszlovák hadsereg katonái eltávolították helyéről a szobrot. Húsz évig hevert a komáromi erődben.
1965-ben, Komárom várossá nyilvánításának 700. évfordulóján került ismét köztérre, de nem eredeti helyére, hanem a Tiszti Pavilon előtti parkba. 1990-ben a Nagy János által restaurált szobor, amelynek felső talapzatát szintén ő, az alsót pedig Mag Gyula faragta, a városi képviselő-testület és a Csemadok komáromi szervezete kezdeményezésére visszakerült eredeti helyére, a Városháza előtti térre.

TelepülésKomárom [Komárno]
Pontos helyszín, címa Városháza előtti Klapka téren található
Készíttető neveközadakozásból
LétrehozóRóna József budapesti szobrász
Gondozását felügyelia város önkormányzata
ForrásinformációkHol sírjaik domborulnak, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, NAP Kiadó, Dunaszerdahely, 2003