Az 1848-as szabadságharc révkomáromi honvédemlékműve

Az emlékmű a komáromi temető középső bejáratának közelében található. A szabadságharc idején a Komáromért vívott harcokban hősi halált halt honvédek közös sírját a helyi katolikus temetőben sokáig csak egyszerű halom jelezte, melynél halottak napján tartottak
megemlékezést egykori bajtársaik. A honvédegylet tagjai 1886. december 12-én tartott közgyűlésükön határozták el, hogy emlékművet emelnek a hant fölé. Az emlékmű ünnepélyes felavatására 1887. november 1-jén került sor. A Komáromi Lapok tudósítása szerint az említett napon minden ünnepélyes külsőség nélkül vehette át a honvédegylet a süttői mészkőből készült emléket. Az ünnepély elmaradásában a lap szerint vallási okok játszottak közre. Az átadás napján a volt honvédek, Szombathelyi Győző, a honvédegylet elnöke, Tátray József polgármester és Pap Gábor református püspök – volt honvédtisztek – rótták le kegyeletüket a közös sírnál.

TelepülésKomárom [Komárno]
Pontos helyszín, címvárosi temető, katolikus temető
Készíttető nevea honvédegylet tagjai
Készítés céljának ismert okaemlékállítás a szabadságharc hőseinek
FeliratAZ 1849 IK ÉVI / SZABADSÁGHARCBAN / ELVÉRZETT, / S ITT NYUGVÓ HŐS / HONVÉDEK EMLÉKÉNEK / EMELTE A KEGYELET / 1887
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHol sírjaik domborulnak, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, NAP Kiadó, Dunaszerdahely, 2003