A régi református temetőből áthozott elődök közös sírja

A mai Kossuth-téren volt a régi református temető, melyet az 1711-es pestisjárvány után zártak le végleg. Az akkori városi sáncokon túli dombos területen a református lakosság új temetőt létesített. 1975-ig a Temető utca választotta el a katolikus temetőtől, melynek megszüntetésével alakították ki a városi temetőt. Északi szélét a Pozsonyi út négysávossá szélesítésekor felszámolták, ekkor épült kerítése is.
Az erődvonal kibővítésekor a 19. században és a vásárcsarnok építésekor 1993-ban egyaránt sok csontmaradványt ástak ki a területen, melyeket a református temetőben közös sírban helyeztek el.

TelepülésKomárom [Komárno]
Pontos helyszín, címreformátus temető
Készíttető neveKomárom városa és a komáromi református egyház
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratA RÉGI REFORMÁTUS TEMETŐ / HELYÉRŐL A KOMÁROMI / VÁSÁRCSARNOK ÉPÍTÉSEKOR / 1993-BAN IDE TEMETETT / ELŐDEINK EMLÉKÉRE / BÉKE POPRAIKRA ! / KOMÁROM VÁROS ÉS A / KOMÁROMI REF. EGYHÁZ
Gondozását felügyeliKomárom városa és a komáromi református egyház
Forrásinformációk-