Jókai-mellszobor a komáromi Erzsébet-szigeten

Örömteli eseményre került sor 2020. november 28-án délelőtt a komáromi Erzsébet-szigeten. A városvezetés az újjáalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület képviselőivel közösen, Jókai Mór egykori kedvenc tartózkodási helyén, a volt Beöthy-kertben leplezte le a város jeles szülöttjének mellszobrát.
Keszegh Béla polgármester a Jókai-filagóriájánál, amelyet az írófejedelem tiszteletére 1913-ban emeltek – helytörténeti összefoglalója során felidézte Beöthy Zsolt budapesti irodalomtörténész, esztéta, egyetemi tanár, a Kisfaludy Társaság hajdani elnökének nemes tettét: a saját 65. születésnapján – nápolyi mintára – filagóriát állíttatott fel a komáromi villájuk kertjében (a Jókai család korábbi telkén), ahol nagyon szívesen időzött, a születésnapját is mindig ott tartotta.
Annak ékévé vált Zala György szobrászművész Jókai-gipszszobrának a másolata, s ez lett az első komáromi Jókai-emlékhely. A neves vendégek Jókai svábhegyi villájából földet, a balatonfüredi Jókai-villa rózsakertjéből pedig szirmokat hoztak a dunaparti városba, s azokat az avatáskor a szobor talapzatához szórtak.
Csütörtöki András restaurátor vállalta a Duna Menti Múzeum emeletén levő Jókai Mór-mellszobor másolatának kiöntetését, az került a Zala György szobrászművész által készített gipszszobor helyére. Ő korábban elmondta: „Zala György szobrászművész alkotását csak Magyarországon lehetett volna újraöntetni, amit a jelenlegi világjárvány akadályozott. Ezért álltam elő az ötlettel, hogy inkább a Duna Menti Múzeum tulajdonát képező Berecz Gyula-mű másolatát készíttessük el a Felvidéken. Arról egy korabeli portréval is rendelkezem. Mivel ez utóbbi alkotó még jobban kötődött Komáromhoz, mint Zala György, s a Kultúrpalota elé is ő készítette el Jókai 1937-ban leleplezett bronzszobrát, ezért a polgármester pártolta az ötletemet“.
A mellszobor-másolat kiöntését Bartusz Zsolt, kéméndi mester végezte. A szobor hozzávetőleg 1,10 méter magas talapzatát pedig Ryšavý Boldizsár süttői márványból készítette el.
Keszegh Margit egyesületi elnök kiemelte, a belvárosi egészalakos Jókai-szobrot 1937-ben ugyancsak november 28-án leplezték le, másnap pedig a Kultúrpalota nagyszabású átadási ünnepségére került sor. Kilenc évvel ezelőtt pedig ugyanezen a napon hunyt el egyesületük örökös tiszteletbeli elnöke, Szénássy Zoltán gimnáziumi tanár-helytörténész, aki javaslatukra 2012-ben posztumusz Külhoni Magyarságért Díjban részesült. Húsz évvel ezelőtt kezdeményezésére alakult újjá a Felvidék legrégebbi magyar kultúrfóruma, amely – kényszerű megszakítással – több mint egy évszázada tevékenykedik a magyar művelődés felvirágoztatásáért.
1913-ban saját költségén építtette fel a Kultúrpalotát (a mai Duna Menti Múzeum épületét), amely kertjében felállítatta a Jókai-szobrot.
Az elnökasszony köszönetet mondott a városvezetésnek a filagória környékének rendbehozataláért és a szoborállításért, amely a komáromi Jókai-emlékhelyek felújítását célzó munkafolyamat újabb állomása.
Komárom város hozzávetőleg 5 ezer eurót költött az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás által korábban részben megszépített filagória és környéke rendbehozatalára, így a térkő-burkolat hiányzó elemeinek pótlására, új padok elhelyezésére és a zöldövezetet vonzóbbá tételére, valamint annak eredeti formáját idézve: Jókai Mór mellszobrának az elhelyezésére.

TelepülésKomárom [Komárno]
Pontos helyszín, címErzsébet-sziget
Készíttető neveJókai Közművelődési és Múzeum Egyesület
LétrehozóCsütörtöki András restaurátor, Bartusz Zsolt kéméndi öntőmester, Ryšavý Boldizsár
FeliratEz a hely, az egykori Beöthy kert volt / Jókai Mór kedvenc tartózkodási helye. / Ezt az emlékművet az ő tiszteletére / emelték 1913-ban.
Gondozását felügyeliönkormányzat, és a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület
komarom-erzsebet-sziget-jokai-2