Zsinagóga Szencen

Zsinagóga Szencen

A zsinagógát 1825-ben építették. Stílusjegyei alapján valószínűsíthető, hogy Baumhorn Lipót (Kisbér, 1860. december 28. – Kisbér, 1932. július 8.) munkája. 1904-ben újították fel, ekkor nyerte el jelenlegi formáját, szecessziós és orientális elemeket vegyítve. A környéken egyedüliként állt a zsidóság szolgálatában, egészen 1948-ig. 1953-tól már csupán magtárként, majd vegyi anyagok raktáraként szolgált, telente pedig fenyőfákat tároltak benne.
Szencen a lakosság mintegy egynegyede zsidó volt, a háború és a deportálások után azonban csak töredékük tért vissza a városba. Az épület évtizedek óta elhagyatva áll, és a város szégyene, rendívül rossz állapotban van, teljes rekonstrukciójának költségeit 1,8 millió euróra teszik, amelyet Pozsony megye külső forrásokból szeretne finanszírozni.

TelepülésSzenc [Senec]
Pontos helyszín, címMolnár Albert utca (ma Béke tér 16/12) - Mierové námestie 16/12.
Készíttető nevezsidó hitközség
LétrehozóBaumhorn Lipót, építész
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.mazsihisz.hu/2013/01/30/hataron-tul--felujithatjak-a-szenci-zsinagogat-5875.html ** Adalékok Szenc Helytörténetéhez, A helytörténeti diákkonferencia anyaga, Szenc, 2013, 35-42. oldal
szenc-zsinagoga (2)
szenc-zsinagoga (3)