Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. június 9.

Szent Miklós római katolikus templom

Szent Miklós római katolikus templom

A Szent Miklós templomon az évszázadok során több felújítást végeztek, a legrégebbi, a gótikus rekonstrukció minden bizonnyal még 1326 előttre tehető. Az egész kulturális emlék értékes része a kálvária, amelynek egyes részeit a templomot, illetve a templomdombot körülölelő, mintegy egy méter magas betonfalba építették be. A fal az 1915-1927-es évekből származik.
A templom mai formájában a 18. század második felében épült barokk stílusban. A város plébániájáról 1308-ban esik először említés. Az első templom valószínűleg még fából épült. A templomot 1326-ban említik először, eredetileg kora gótikus stílusban épült, 1561-ben, 1633-ban és 1740-ben átépítették. A 19. és a 20. században is megújították. Négy oltára Szent Miklós, a Rózsafüzér királynője, Szent László király és Szent Teréz tiszteletére van szentelve. A kálvária szobrai 1934-ben készültek, alatta szép lourdes-i barlang található. A Szent Sír oltár 1867-ből származik, a felső peremén elhelyezett felirat szerint Szalay Rozál és Királyi Theréz özvegyek adományából készítették. A négy és fél méter magas és négy méter széles oltár különlegessége, hogy közel ötvenezer csiszolt kristályüveg és gyöngydarab díszíti.
2013-tól a templomot, a templomot körülvevő falat, a kálváriát és a Szűz Mária kápolnát is besorolták a nemzeti kulturális emlékek sorába.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésSzenc [Senec]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.219618, 17.394338
Készítés időpontja1326 előtt
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Forrásinformációkszenc.sk / wikipédia
Rövid URL
ID9505
Módosítás dátuma2015. október 21.
Szent Miklós római katolikus templom
Szent Miklós római katolikus templom
Szent Miklós római katolikus templom
Szent Miklós római katolikus templom

Hibát talált?

Üzenőfal