Károly Alajos plébános sírja

Károly Alajos (1864–1942) egyházi és közösségszervező személyisége volt Szencnek, akit majdnem elfelejtettünk. Az egyik szenci visszaemlékező szerint „nagy tiszteletben állt az egész környéken”.
A Velence melletti Vigonuovoban 1864. július 18-án született. Teológiai tanulmányait a bécsi Pázmáneumban végezte. 1887. december 22-én szentelték pappá. Udvardon, Léván, Pozsonyban és Kirván volt káplán. Szencnek 1899-től plébánosa, 1907-ben esperessé nevezték ki. Az ő munkássága alatt készült el pl. 1901-ben a szenci templom Rieger-orgonája, amely a mai napig jól működik.
Máig nem tisztázott az az állítás, hogy 1925–1937 között miért fosztották meg, ha egyáltalán megfosztották, plébánosi pozíciójától. Nevéhez fűződik a dél-szlovákiai magyar fogyasztási szövetkezetek megszervezésének első kísérlete 1923-ban. Vezetése alatt a Szenci Fogyasztási Szövetkezet az egyik alapítója volt 1925-ben a Hanza Szövetkezeti Áruközpontnak. 1939-ben esztergomi kanonok lett. 1939 decemberében Plébániai Értesítő cím alatt katolikus lapot szerkesztett.
1942. október 13-án hunyt el. A szenci római katolikus temetőben nyugszik.

TelepülésSzenc [Senec]
Pontos helyszín, címöreg temető
Készíttető neveegyházközség
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / KÁROLY ALAJOS / Szenc község / főtisztelendő plébánosa, / ki minket 43 éven keresztül / tanított Isten igaz szeretetére. / Meghalt életének 77. / és papságának 54. évében. / Ó, adj Uram örök / nyugodalmat neki / és engedd, hogy vele együtt / örökre dicsérhessük / Isteni szívedet. / 1942. október 13.
Gondozását felügyeliegyházközség
szenc-karoly-alajos-plebanos-sirja (3)