Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2022. november 30.

Szenczi Molnár Albert szobra

Szenczi Molnár Albert szobra

Nagy János alkotása, Molnár Albert (Szenc, 1574. aug. 30.- Kolozsvár, 1634. január első fele) életnagyságú szobra a város főterén kapott helyet. A XXV. Szenczi Molnár Albert Napok rendezvénysorozat keretében 1994. október 28-án, délután volt a szobor alapkőletétele. Egy év múlva, 1995. október 14-én avatták fel a szobrot a XXVI. Szenczi Molnár Albert Napok során a főtéren. Sok hazai és külföldi támogató segítségével valósulhatott meg a szobor elkészítése. Azóta a Szenczi Molnár Albert napok folyamán ünnepélyesen megkoszorúzzák a szobrot.
Az Új Szó 1995. október 16. száma így tudósít a szobor felavatásáról: “Szombaton délután Szencen leleplezték a város nagy szülöttének, Szenczi Molnár Albertnek a szobrát. Nagy János szobrászművész márványba faragott, ülő alakos alkotása a helybeliek és a világ magyarjainak áldozatkészségével került a város főterére. A szobrot a Magyarok Világszövetsége képviseletében Kolczonay Katalin, a város nevében Jozef Elšík polgármester avatta fel. Az ünnepségen a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségét Benyó Pál tanácsos képviselte.
A magyar humanista tudós, költő, műfordító és bibliamagyarázó életútját a szoboravató után a városi művelődési házban tartott ünnepi esten szónokok méltatták. Mikó Jenő, a Szlovákiai Református Egyház püspöke a magyar nyelv fejlesztésében és a magyar keresztyén gondolkodásban betöltött nemzettörténeti és egyháztörténeti jelentőségét emelte ki. Pomogáts Béta irodalomtörténész Szenczi Molnár alkotó szellemisége mának üzenő elemeiről szólt. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke a szoborállítók elszántságát és cselekedetük nemességét méltatta. Czine Mihály egyetemi tanár a szellem templomépítőjének és a mai magyarok sorsának azonosságaiból meríthető megtartóerőről beszélt. Bauer Győző, a Csemadok elnöke a szlovákiai magyarságot érő sérelmek és a többségi nemzet részéről tapasztalható toleranciahiány kapcsán a társadalom felemás, képmutató állapotát vázolta. Ezt követően szlovákul köszönte meg az önkormányzat támogatását.
Ezután a teremben ülők nagy többsége megütközve hallgatta a polgármester méltatásként felfoghatatlan gondolatait. Kertelés nélkül a jelenlévők tudtára adta, hogy elégedetlen az ünnepségsorozaton általa tapasztalt kétnyelvűség mértékével. Azt kifogásolta, hogy a méltató beszédeket nem tolmácsolták szlovákra. Elmondta azt is, hogy hatásköréből eredően mindent megtesz a városban tartandó nyilvános városi rendezvények kétnyelvűségének szigorú betartásáért.
Dinnyés József daltulajdonos Szenczi Molnár Albert százötven zsoltárából énekelt néhányat, s előadásában többször is megcsillant a zsoltáros istenhit végtelen derűje, reménytelisége. Ezt teljesítette ki a magyarság huszadik századvégi lelkiállapotait összegző előadói esten Bárdos Ágnes. A nemzeti öntudatot a rádöbbentés eszközeivel erősítő versösszeállítás végén Kölcsey Ferenc Himnuszának első versét az imádság magasába emelve szólt a lelkiismerethez. “

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésSzenc [Senec]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapot
GPS48.219793, 17.396539
Pontos helyszín, címMolnár Albert utca (ma Béke tér) - Mierové námestie
Készítés időpontja1995
Készíttető neveCsemadok alapszervezete
LétrehozóNagy János, szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratSZENCZI MOLNÁR ALBERT / 1574 -1634 / Városunk nagy szülötte – református lelkész, nyelvtudós, / fordító, költő, humanista – akinek zsoltárait már 400 éve / eredeti formájában éneklik a templomainkban.
Gondozását felügyeliCsemadok alapszervezete
Forrásinformációkhttp://www.szenc.sk/files/documents/2008/tort%C3%A9net/csemadok60-poszterek.pdf * Új Szó,1995. október 16. XLVIII. évfolyam, 239. szám * https://hu.wikipedia.org/wiki/Szenczi_Moln%C3%A1r_Albert
Rövid URL
ID16532
Módosítás dátuma2017. március 14.
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra
Szenczi Molnár Albert szobra

Hibát talált?

Üzenőfal