Immaculata-oszlop Szencen

A magas oszlopon álló Immaculata (szeplőtelen) Mária-szobrot a Bornemissza család állíttatta az 1714-es pestis járvány emlékére 1747-ben. A földgömbön álló, bő ruházatot viselő, kezét imára kulcsoló Mária a szobron éppen eltapossa a “minden rosszat” jelképező kígyót. A talapzaton az 1911-es felújításra vonatkozó tábla látható, melynek felirata: ANNO 1911 RENOV. ADJUVANTIBUS JOANNE BOHONY ET UXORE BARBARA LASSU
Az elmúlt rendszerben az oszlopot területrendezés miatt néhány méterrel távolabb költöztették, de kőkerítését már nem kapta vissza. A funkcióját vesztett kerítést a templomdomb tövében lévő bokros területen dugták el.

TelepülésSzenc [Senec]
Pontos helyszín, címMolnár Albert utca (ma Béke tér) - Mierové námestie