Halzl József építészmérnök sírja

A vasút jelentős szerepet játszott a Szenc mezőváros életében, hiszen a Budapestet Béccsel összekötő vasútvonal a helységen vezetett keresztül. A Pozsony-Vác vasútvonalba Galánta 1850. december 16-án kapcsolódott be. A Galánta-Szered elágazás előkészületi munkálatai 1883 áprilisában kezdődtek meg, és 1883. november 1-jén a vonalat átadták a vasútforgalomnak. Ezzel Galánta fontos vasúti csomópont lett. A vasútállomás épületét 1899-ben Halzl József szenci építész bővítette ki. A vasút sok galántainak nyújtott kereseti lehetőséget: 1900-ban 62 személyt foglalkoztatott.

TelepülésSzenc [Senec]
Pontos helyszín, címvárosi temető
Készítés időpontja1932 után
Készíttető nevea Halzl család
Létrehozóismeretlen
FeliratJosef Halzl / baumeister / 1864 - 1932 / Ruhe in frieden / wenn ich einst gestorben bin / Geh zu meinen Grabe hin / Dort zu meine eine Träne mir / Das ist der schönste Lohn dafür
Gondozását felügyeli-