Zahovay Ernő emléktáblája

A zeneszerző, zongorista emléktábláját Párkány város támogatásával a Szlovák Magyar Baráti Társaság helyzte el lakóházán, ahol élt és alkotott. Zahovay Ernő (1913. jan. 23. Párkány – 1998. máj. 29. Párkány) tanulmányait szülővárosában kezdte, majd az esztergomi bencés gimnáziumba járt, később kántornak tanult, tánczenekarokat vezetett, több táncdala nyert díjat a különböző pályázatokon, versenyeken, egy-egy műve széles körben ismert slágerré vált. 1959-ben négyéves karmesterképző tanfolyamot végzett Pozsonyban. 1959-1975 között a párkányi, az érsekújvári, majd a komáromi művelődési ház zenei szakelőadója volt. Nyugdíjasként Párkányban élt. Táncdalokat, operetteket, kórusműveket, magyar nótákat írt, verseket is megzenésített; több hanglemeze is megjelent.
Főbb műve: 40 év a zongora mellett (visszaemlékezés, 1992).

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Készíttető neveSzlovák Magyar Baráti Társaság, Párkány város támogatásával
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratV TOMTO DOME TVORIL A HRÁVAL ŠTÚROVSKÝ RODÁK, / HUDOBNÝ SKLADATEĽ A KLAVIRISTA / ERNEST ZAHOVAY ERNŐ / 1913 - 1998 / ZENESZERZŐ ÉS ZONGORISTA, PÁRKÁNY SZÜLÖTTE / EBBEN A HÁZBAN ZENÉLT ÉS ALKOTOTT / PÁRKÁNYI SZLOVÁK MAGYAR BARÁTI TÁRSASÁG, / PÁRKÁNY VÁROS TÁMOGATÁSÁVAL / SPOLOČNOSŤ SLOVENSKO MAĎARSKÉHO PRIATEĽSTVA V ŠTÚROVE / S PODPOROU MESTA ŠTÚROVO / jún 2013
Gondozását felügyeliSzlovák Magyar Baráti Társaság, Párkány város
Forrásinformációkadatbank.sk