Temetői nagykereszt

Temetői nagykereszt

A gurgyali temető központi keresztje avagy a Pauer-kereszt oszlopa egy kétlépcsős alapzaton álló, szürkés homokkőből készült alkotás. Az oszlopfő felfelé szélesedik; azon egy újabb lépcső, rajta az INRI-feliratos, díszített szárvégű vaskorpuszos kereszt. Krisztus kezei széttárva vannak a keresztre feszítve, feje jobbra dőlve, lábszárai és lábfejei egymás mellett, testén fehér ágyéktakaró. Az oszlop jobb oldalán szürkésfehér márványtábla van elhelyezve “a két világháborúban eltűnt szeretteink” emlékére.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címGurgyali temető
Készíttető nevePauer Károly esperes-plébános
FeliratAdj Uram / Örök nyugodalmat nekik / S az örök világosság / Fényeskedjék nekik! / Isten dicsőségére / Elhunyt hívei iránti kegyeletből / A Szent év és itteni 10 évi / Lelkipásztorkodásának emlékére / Állíttatta / PAUER KÁROLY / esperes-plébános/ 1925. // Uram! / Akikért könyörgünk / légy irgalmas: / A két világháborúban / eltűnt szeretteinkhez / Ide tesszük a / Nékik szánt virágot, / Mert nem tudjuk / Hol alusszák / az örök álmot.
Gondozását felügyeliKőhídgyarmat hitközség
ForrásinformációkJuhász Gyula: Kőhidgyarmat (KT Komárom, 2008), http://felvidek.ma/2015/03/temetojaras-xii-barangolas-a-kohidgyarmati-temetokben/
OLYMPUS DIGITAL CAMERA