Hősi emlékmű

Hősi emlékmű

2010. május 8-án avatták fel az I. és II. világháború helyi áldozatainak emlékművét, hatvanöt évvel a nagy világégést lezáró napon. A templomkertben felállított emlékműre hatvannégy hős katona neve került, akik hazájukért, földjükért, családjukért áldozták életüket. Varga B. Kálmán nyergesújfalui szobrászművész alkotásán jelen vannak a község szimbólumai is, melyet a magyar eredetmondák mitologikus madara, a turul őriz.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címA templom jobb oldalán / Na pravej strane kostola
Készíttető neveközségi önkormányzat
LétrehozóVarga B Kálmán, szobrász, kőfaragó
Készítés céljának ismert okatiszteletadás a hősöknek
FeliratAz erőszak áldozatainak / emlékére // I. világháborús hőseink 1914-1918 / 19 név // II. világháborús hőseink 1941-1945 / 45 név
Gondozását felügyeliközségi önkormányzat
ForrásinformációkJuhász Gyula: Hősi emlékművet avattak Kőhidgyarmaton (Párkány és Vidéke, 2010/5. szám)
kohidgyarmat-hosi-emlekmu-hatul
kohidgyarmat-hosi-emlekmu-turul-cimer