Az 1849-es gyarmati ütközet emlékműve

1849. április 20-án, a dicsőséges tavaszi hadjárat során Kőhidgyarmat határában ütközet zajlott a magyar honvédsereg és az osztrák császári csapatok között. A Gáspár András honvéd tábornok vezette, mintegy 10 000 főből álló VII. hadtest itt verte szét és futamította meg Franz Wyss generális 2500 főből álló elit dandárját. A fényes győzelemmel végződött ütközetben fontos szerepet vállalt továbbá Poeltenberg Ernő honvéd tábornok, későbbi aradi vértanú, Zámbelly Lajos és Horváth János honvéd ezredesek, valamint Pongrácz István honvéd őrnagy. Görgei Artúr fővezér pedig személyes tiszteletét tette a helyszínen.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címKőhidgyarmat - Kamenný Most, templomkert - kostolný park
Készíttető neveKőhidgyarmat Község Önkormányzata, M.A.G. p.t.
LétrehozóVarga B Kálmán, kőfaragó - kőszobrász
Készítés céljának ismert okaEz az emlékhely a 170 esztendővel ezelőtti ütközetben részt vett hősök előtt tiszteleg. Helytállásuk maradjon örök emlékezetül a ma és a jövő nemzedékek számára.
Felirat1849.04.20. PRO PATRIA
Gondozását felügyeliA község önkormányzata
ForrásinformációkJuhász Gyula: A gyarmati csata, Gáspár András honvédtábornok jelentése a hadsereg-főparancsnokságnak Koltára, Zámbelly Lajos honvédezredes emlékirata a gyarmati ütközetről, Névery Rudolf kőhidgyarmati segédpap bejegyzése az elhunytak anyakönyvébe 1849. április 20-án.
kohidgyarmat-honved-emlekmu (2)
kohidgyarmat-honved-emlekmu (3)