Iványi István síremléke

Iványi Királyfiakarcsai István (plébános Kőhidgyarmaton 1842 – 1846. febr. 3.)
Nemesi családból származott. Szelőczén született 1793. júl. 6-án. Teológiai tanulmányait az esztergomi Szent István szemináriumban végezte. 1842. dec. 9-én kerül Kőhidgyarmatra, ahol a székesfőkáptalan költségén új plébániát építtetett. Itt hunyt el 1846. febr. 3-án. Működött még Bars vármegyében, Esztergomban, volt verebélyi és szent-györgyi táblabíró és segédjegyző, a garammenti bencéseknél ugyanúgy. Sírja megtalálható a kistatai temetőben.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címKistatai temető - Cintorín Malá Tata
FeliratItt porlik nagytiszteletű / Király-fia Karcsai / IVÁNYI ISTVÁN / Kőh.Gyarmati plébános / Tns. Eszterg. és Bars Vmegyék / m.b. munkás életének 53dik / éviben m. h. Febr 5kén 1846 / béke hamvaira.
ForrásinformációkJuhász Gyula: Kőhidgyarmat (KT Kiadó Komárom, 2008)
kohidgyarmat-ivanyi-istvan-sirja (2)