Temetői kápolna

Temetői kápolna

A kápolnát Rogrün Ede és neje Werle Ottilia építtette 1908-ban, Kósik Ferenc, esztergomi építészmester tervei alapján.
Párkány 19-20. század fordulójának fejlődése kapcsán meg kell említeni Rogrün Edét. A gyógyszerészként tevékenykedő férfiú létesítette a város első postáját, és ő bábáskodott a Párkányi Takarékpénztár születésénél. Hosszú időn keresztül a Párkányi Önkéntes Tűzoltó Testület díszelnöke volt. E sokoldalú és mozgékony közéleti ember földi maradványai a párkányi régi temető kápolnájának kriptájában nyugszanak.
Az 1944-es decemberi légitámadások során a kápolnát találat érte, így a 2. világháború után újra kellett építeni.
A kápolna oldalán Szalma Lajos vasból készült sírkeresztje, és egy gerecsei vörösmárványból készült szív alakú sírkő – a temető legrégebbi síremléke, az 1828-ban meghalt Totth Isztvany sírköve – áll.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Pontos helyszín, címAz öreg temetőben található.
Készíttető neveRogrün Ede és neje Werle Ottilia
LétrehozóKósik Ferenc, esztergomi építészmester tervei alapján
FeliratFELTÁMADUNK! / Építtette Rogrün Ede és neje Werle Ottilia / 1908 // Szalma Lajos / 48E // ITT NYUGSZIK / ISTENBEN BOLDOGULT TOTTH ISZTVANY / HALT MEG AUGUSTUS HOLNAPNAK / 19. NAPJÁN 1829. ESZTENDÖBEN / ISTEN ADOA NEKIE ÖRÖK / NYUGODALMAT
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
Forrásinformációkwww.esztergom.hu * A párkányi öreg temető, in: Párkány és vidéke, regionális folyóirat, XVI. évfolyam, 2005/10
Temetői kápolna
Temetői kápolna