Szoborfülkés képoszlop a Kistatai temetőben (Mária-ház)

A Kistatai temető szoborfülkés képoszlopa félköríves végződésű szürkésfehér alkotás, tetején háromkaréjos szárvégű vaskereszttel. Felső részének fakeretes, üvegezett ajtócskája mögött a Szűzanya képe látható. Az ősrégi kistatai templom romjaiból épült, valószínűleg a 18. században. A hívők ide jártak imádkozni és énekelni nagypéntek éjjelén. Hittek benne, hogy aki ezt a szoborfülkés képoszlopot, vagyis a Mária-házat térden állva hétszer megkerüli, az meggyógyul.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címKistatai temető - Cintorín Malá Tata
Készítés időpontjavalószínűleg 18. század
Készítés céljának ismert okaismeretlen
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2015/03/temetojaras-xii-barangolas-a-kohidgyarmati-temetokben/, Juhász Gyula: Kőhidgyarmat (KT Komárom, 2008)
kohidgyarmat-szoborfulkes-keposzlop-kistatai-temeto (1)
kohidgyarmat-szoborfulkes-keposzlop-kistatai-temeto (2)