Falumúzeum

Falumúzeum

A csalomjai főutcán láthatjuk a 2009-ben megnyílt falumúzeumot. Pölhös Ferenc kisgazda két és fél hektáros portáján valamikor zsúpfedeles vályogház állott. Ennek helyén épült a gazda két gyermekének: Pölhös Józsefnek és Pölhös Ilonának a kőháza, amelyben ma a múzeum kapott helyet. A cseréptetős ház egy-egy szoba-konyhás lakrészből áll. A nyugati nagy ablaka az utcára, hatoszlopos déli tornáca az udvarra néz. Az udvaron épült egy kis nyári konyha, valamint egy ásott pince, melynek boltívét téglával rakták ki.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, cím Nagycsalomja 244. h.sz.
FeliratOBECNÉ MÚZEUM - FALUMÚZEUM
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja 2013, 183. oldal
Falumúzeum
Falumúzeum