Bolgár Gábor és családjának síremléke

A régi csalomjai nemesek közül a Bolgár család elhunyt tagjai a legnépesebbek. Valószínűleg egy családi sírboltban nyugszanak… Róluk az alábbiakat írják hont megye monográfiájában: az Inámi Bolgár család “ősrégi székely család, melynek egyik ága ősi idők óta élvezett nemesi jogainak megerősítéséül 1539-ben Inámba, az egykori Szobi és Werbőczy-féle birtokra, nyert új adományt János királytól. A család tagjai már a XVII. században előkelő szerepet játszanak Hont vármegyében és általában mindig a nemzeti mozgalmakban tűntek ki.”
Évente itt tartják a Március 15-i megemlékezéseket.

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, címPusztatemplom mellett
Készítés időpontja1870 ?
Készíttető neve-
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékállítás
FeliratInámi / Bolgár Gábor / és / családja / nyughelye. Föltámadunk! / Bolgár Gábor 1817-1870 / Bolgár Gáborné Borfői és Bori Bory Mária / 1822-1887 / Bolgár Endre 1852-18…/ Bolgár István / 1853-1876 / Sipeki / Balás Géza /1846-1852 / Balás Ilona / 1874-1878 / Bolgár János / 1850-1928 / Bolgár István / 1879-1927 / Bolgár Mária / 1881-1881
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja 2013, 85. o.